4 mei op de Grebbeberg

4 mei 2021

De meeste mensen kennen Rhenen van de dierentuin die er zit. Ik in elk geval wel, ik ben er als kind vaak geweest. Maar wij gingen ook wel eens naar Rhenen om te wandelen en te herdenken. Rhenen is namelijk ook het toneel geweest van het slagveld bij de Grebbeberg.

Pal naast de ingang van de dierentuin zit een militaire begraafplaats en herdenkingsmonument. Wat mij opviel daar, dat het vooral hele jonge mannen zijn die daar het leven hebben verloren. De slag om de Grebbeberg vond plaats van 11-13 mei 1940. Door de strategische ligging, de Grebbeberg ligt hoog in het landschap, heeft het verzet daar een linie gemaakt toen de Duitsers ons land binnen vielen.  Er is daar hevig gevochten. Een Duitse legermacht van ongeveer 23.000 man probeerde bij de Grebbeberg ten oosten van Rhenen door de Grebbelinie te breken. Op 13 mei mislukte een Nederlandse tegenaanval vanuit de Grebbelinie. Op 14 mei moest de Grebbelinie ontruimd worden en ging het vechten verder bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Nu de dierentuin nog even gesloten moet blijven, zou ik u willen aanraden in de omgeving te gaan wandelen en juist in deze tijd van het jaar de Grebbeberg te bezoeken. Het Utrechtslandschap heeft een mooie wandeling uitgezet, die begint op de parkeerplaats naast het herdenkingspunt en militaire begraafplaats.

Op 4 mei ben ik 2 minuten stil, om onder andere, de landgenoten te herdenken die zijn gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei vier ik onze vrijheid!