15 mei 2017

Eindelijk aanpak verouderd bedrijventerrein De Hoef

Eindelijk aanpak verouderd bedrijventerrein De Hoef

‘Saaie kantoorkolossen met parkeerplaatsen eromheen’. Zo werd bedrijventerrein De Hoef omschreven tijdens het werkbezoek van statenleden en gemeenteraadsleden Amersfoort op maandag 8 mei. Ondernemers en gemeente willen van De Hoef een gevarieerde en aantrekkelijke woon- en werkwijk maken.

PvdA’ers Rob van Muilekom en Kees de Kruijf ondersteunen dit van harte. In de regio Amersfoort is er grote behoefte aan betaalbare woningen en de transformatie van leegstaande kantoorpanden naar woningbouw gaat ook de verloedering op de Hoef tegen. Beiden vinden De Hoef daarnaast een kansrijke locatie omdat het direct gelegen is aan het NS-station Amersfoort-Schothorst met snelle treinverbindingen richting Utrecht, de rest van de Randstad en Zwolle. Om bewoners een omgeving te bieden die prettig is om in te wonen en te werken zal er sprake moeten zijn van een gevarieerde leefomgeving: wandel- en fietspaden, horecavoorzieningen, speelmogelijkheden en groen.  Het is goed dat de provincie Utrecht de transformatie van dit soort gebieden ondersteunt.

Bedrijventerrein De Hoef bestaat vooral uit grootschalige kantoren, veelal verouderd, vaak leegstaand. De economische crisis heeft dat nog eens versterkt. De gemeente Amersfoort heeft besloten om De Hoef om te bouwen tot een gevarieerde woon- en werkwijk. Met steun van de provincie en de OMU zijn de eerste initiatieven ondertussen ontplooid. Kantoren werden getransformeerd tot woningen voor starters, er komen steeds meer onderwijsinstellingen en gebouwen werden (deels) gestript en kregen een eigentijdsere en aantrekkelijkere uitstraling. De aanwezige bedrijven werken graag mee aan de ‘ombouw’ van de Hoef. De wens is dat de wijk uiteindelijk een complete metamorfose zal hebben ondergaan.