Door op 9 april 2014

In Staat van Oorlog

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Omdat Nederland in deze oorlog neutraal was, is het een beetje een ondergeschikt hoofdstuk in de vaderlandse geschiedenis geworden. Ten onrechte! Niet alleen is de Eerste Wereldoorlog bepalend geweest voor het verdere verloop van de wereldgeschiedenis in de 20e eeuw met lijnen die doorlopen tot op heden, ook waren er directe gevolgen van WO I voor Nederland en Utrecht in het bijzonder. Wist u dat er zo’n 30.000 Belgische vluchtelingen waren in die jaren? Dat voedsel en andere zaken op de bon waren? En direct na de Eerste Wereld Oorlog mochten we de eerste politiek vluchteling, de afgezette Duitse Keizer, verwelkomen. Hij zou zich vestigen op Huis Doorn.

Vrijdag 28 maart waren PS Cultuur-woordvoerder Kasper Driehuijs en fractievoorzitter Kees de Kruijf aanwezig bij de opening van de tentoonstelling “In staat van Oorlog, Utrecht in de Eerste Wereldoorlog”. Het is prachtig geworden met veel originele documenten en objecten uit die tijd, maar ook nagebouwde soldatenverblijven en een keuken. Het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat 28 in Utrecht heeft een prachtige collectie over de stad en provincie Utrecht. Het is geen verzameling stoffige dozen maar een prachtig bezoekerscentrum. Het Utrechts Archief krijgt in het museumkwartier de hoogste bezoekerswaardering. En dankzij een sponsorcontract met de Rabobank is de toegang ook nog eens gratis. Een ideale plek voor een (familie)uitje dus! De tentoonstelling In staat van Oorlog is nog tot en met 21 september van dinsdag t/m zondag te bezoeken.

Op 28 en 29 maart waren ook de Europeana 1914-1918 dagen op Huis Doorn. In heel Europa worden (militaire) voorwerpen, dagboeken, persoonlijke herinneringen als foto’s etc die in particuliere handen zijn geïnventariseerd en gedigitaliseerd. Cultuur-woordvoerder Kasper Driehuijs was erbij en zag veel bijzondere dingen die aangedragen werden. Het verbinden van de grote wereldgeschiedenis met het persoonlijke en dagelijks leven maken geschiedenis tastbaar en maatschappelijk relevant. De locatie van Huis Doorn is daarbij extra interessant omdat de Duitse Keizer hier tot zijn dood in 1941 in ballingschap leefde. Het bescheiden kasteel is nog geheel in de staat zoals de keizer dat inrichtte met de wagonladingen meubels en objecten die hij meenam op zijn vlucht uit Duitsland. Huis Doorn is een Rijksmuseum dat vrijwel geheel gerund wordt met vrijwilligers. De garage van de keizer is recent gerestaureerd. Met de prachtige omgeving en het park, waar de keizer zijn dagen houthakkend doorbracht, is het zeker een bezoekje waard!

De PvdA-fractie is er groot voorstander van dat er dit jaar breed aandacht is voor de Eerste Wereldoorlog. Met de inzet van vele vrijwilligers, sponsors en een klein beetje hulp van de overheid komt een stukje vergeten geschiedenis zo tot leven.

 

Foto: vlnr: Chantal Keijsper, directeur van het Archief, Gedeputeerde Mariette Pennarts en PvdA Statenlid Kasper Driehuijs