Op bezoek bij Stichting zwerfkatten Nederland

25 oktober 2021

Afgelopen vrijdag 22-10-2021 was ik op werkbezoek bij Stichting Zwerfkatten Nederland. De afgelopen dagen waren er een aantal veelal jonge katten (3-4 maanden) oud gevangen. Op een vakantiepark in Rhenen mocht de rijdende operatiekamer staan en aldaar zijn al deze katten gecastreerd dan wel gesteriliseerd. Ik mocht helpen en meekijken met de dierenarts.

Stichting zwerfkatten Nederland verricht belangrijk werk, omdat zij overal in Nederland naar toe kunnen met hun mobiele operatiekamer. Ze werken met veel vrijwilligers die ter voorbereiding een aantal katten vangen in een gebied, en deze worden dan geholpen in de bus. Naast castratie krijgen deze dieren gelijk een inenting en een chip. Van echt verwilderde katten wordt ook een klein stukje van het oortje verwijdert, zodat herkenbaar is dat de kat al eens is gevangen en is geholpen, dan weten de vangers dat ze deze kat een volgende keer weer kunnen laten gaan. Katten die nog jonger zijn dan ca. 10 weken worden bij vrijwilligers thuis gesocialiseerd zodat ze als huiskat kan worden geplaatst. Deze TNRC-methode is zeer succesvol en zorgt ervoor dat er geen katten meer worden afgeschoten hoeven te worden en de populatie van wilde katten wordt zo in evenwicht gebracht. Het werkt zelfs beter dan afschieten, omdat katten territoriaal zijn en dus altijd op zoek gaan naar een nieuw territorium indien het oude te klein wordt. Omdat katten weer vrijgelaten worden na castratie blijven ze een territorium bezetten zonder dat ze zich kunnen voortplanten. Een motie van de PvdA samen met Groenlinks en de PvdD maakt dat ook in de provincie Utrecht geen katten meer mogen worden afgeschoten.

Ten slotte kreeg ik uit handen van Carien Radstake het nieuwe Handboek TNRC zwerfkatten uitgereikt. Dit boek is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur en aangevuld met lessen uit de praktijk van tal van specialisten op het gebeid van Zwerfkatten. Het afschieten van katten is dus echt onnodig en werkt contraproductief. Met goed zwerfkattenbeheer wordt de populatie beter onder controle gehouden.