3 februari 2019

PvdA-Utrecht in actie: “Stop met doorgeslagen marktwerking in het openbaar vervoer”

Gisteren kwamen we (in samenwerking met de FNV) in actie voor het openbaar vervoer in Utrecht. In gesprekken met reizigers en chauffeurs bleek dat er veel ontevredenheid is over de huidige kwaliteit van het openbaar vervoer. De PvdA wil daarom dat de provincie het OV weer in eigen hand neemt. Dat wordt een belangrijke inzet bij de komende verkiezingen.

“Er wordt vaak naar Brussel gewezen als oorzaak van alles wat verkeerd gaat in het openbaar vervoer. Maar dat is grote onzin,” legde Agnes Jongerius zaterdagochtend uit bij de start van de actie. “Europa verplicht helemaal niet om het OV in de markt aan te besteden voor de laagste prijs. Dat is een politieke keuze, die in Utrecht heel verkeerd heeft uitgepakt.”

Nijpend

Er is nog veel mis met het openbaar vervoer in de Provincie Utrecht, hoorden we gisteren. Reizigers zien hun bushalte (of hele lijnen) verdwijnen. Het concept van marktwerking met een keuze voor de goedkoopste aanbieder blijkt niet te leiden tot een tevredenstellend product. “We zijn erg geschrokken van de klachten die we van de buschauffeurs hebben gehoord. Er is vorig jaar met acties gevochten voor verbeteringen, maar de werkdruk is nog steeds veel te hoog,” vertelt Statenlid Julie d’Hondt. “De werksituatie is voor veel chauffeurs nijpend: oververmoeid, slecht betaald en geen tijd voor toiletbezoek. Dat komt allemaal door het feit dat het provinciebestuur voor de goedkoopste oplossing kiest.” FNV-bestuurder Remko Mast bevestigt deze lezing.

Start PS2019 en WS2019

De rode PvdA-campagnekaravaan ging in gesprek met de buschauffeurs van U-OV in hun kantine, in samenspraak met FNV kaderleden. De partij was zaterdagmiddag ook zeer zichtbaar rond het Centraal Station van Utrecht, met lijsttrekkers Rob van Muilekom(Provinciale Staten) en Constantijn Jansen op de Haar Lijsttrekker PvdA Stichtse Rijnlanden (Waterschap), plus een grote groep andere kandidaten.

OV in eigen hand

Het Utrechts openbaar vervoer wordt een belangrijk strijdpunt tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten op 20 maart. De PvdA komt met concrete oplossingen, met de belangen van de reiziger en de werknemer voorop. De kern van dat verhaal: de PvdA wil wil dat het openbaar vervoer weer door het provinciebestuur in eigen hand wordt genomen, naar voorbeeld van de provincies Groningen en Drenthe. Daar bepaalt een provinciaal OV-bureau de dienstregeling. Daarmee kunnen randvoorwaarden op het gebied van arbeidsomstandigheden voor chauffeurs beter worden gecontroleerd door Provinciale Staten. En kunnen zij ook zelf bepalen of lijnen moeten worden geschrapt of niet, zonder gegijzeld te worden door het business model van een commerciële marktpartij. Daarmee komen er ook mogelijkheden voor gratis OV buiten de spits voor mensen met een krappe beurs.