PvdA Utrecht staat pal voor en achter de bus(chauffeurs)!

7 januari 2018

Staking buschauffeurs
Zeker zijn van een goede arbeidsomstandigheden wordt de buschauffeurs van Utrecht onvoldoende gegund. De staking van vandaag laat zien dat het personeel bij aanbestedingen veel te vaak de sluitpost is om zo goedkoop mogelijk openbaar vervoer te realiseren. Zo wordt er maximale winst gehaald over de rug van de mensen die het werk doen.

Plaspauzes
Rick van der Zweth, lijsttrekker van de PvdA Utrecht in de gemeente, zegt: “De chauffeurs werken continu onder stress, hebben weinig pauzes die ook nog eens minutieus worden gepland en moet inleveren op hun pauze als een rit te lang duurt. Zelfs plaspauzes zitten er amper in. Belachelijk. Hier hebben werknemers én reizigers niets aan. De PvdA wil bij de volgende aanbesteding dat goede arbeidsomstandigheden doorslaggevend zijn.”

Nieuwe aanbesteding
Komende raadsperiode staat de nieuwe OV aanbesteding op de agenda voor de provincie en gemeente Utrecht. Dit moet vanaf 2023 in gaan. Willy Wagenmans, woordvoerder mobiliteit van de PvdA Statenfractie, benadrukt: “De PvdA blijft zich hard maken om te voorkomen dat werknemers de dupe worden van een aanbesteding die vooral wordt gegund op basis van prijs. De arbeidsvoorwaarden mogen niet achteruit gaan en moeten verbeteren t.o.v. de situatie nu. De staking maakt dat meer dan duidelijk”.

Goede arbeidsomstandigheden
De Utrechtse PvdA in de stad en provincie willen dat goede arbeidsomstandigheden één van de criteria wordt voor het aanbesteden van het OV, zodat chauffeurs zeker kunnen zijn van goed werk.