Alle nodige info over de Europese verkiezingen

Door Quincy van den Berg op 13 mei 2019

Waar kun je stemmen en op wie, wanneer ontvang je een stembiljet, wat als je niet in Nederland bent op 23 mei? In deze mail vind je essentiële informatie over stemmen tijdens de Europese verkiezingen. Deel deze informatie met zoveel mogelijk vrienden en familie; het is belangrijk dat iedereen weet hoe stemmen in zijn werk gaat!

Wanneer zijn de Europese verkiezingen?

De Europese verkiezingen in Nederland vinden plaats op donderdag 23 mei 2019.

Wat zijn de Europese verkiezingen?

Iedere 5 jaar vinden de Europese verkiezingen plaats. Nadat ze gekozen zijn, sluiten de Europarlementariërs zich aan bij een Europese fractie, ze vormen een nieuwe fractie of worden een `niet-fractiegebonden lid´.

De kandidatenlijsten van de politieke partijen zijn bekend – deze kun je vinden op de websites van de partijen.

Waar kan ik stemmen?

Je kunt stemmen in elk stemlokaal in de gemeente waar je ingeschreven staat. Deze lokalen zijn op de dag van de stemming open van 07:30u tot 21:00u. Bijzondere en mobiele stembureaus hebben mogelijk afwijkende openingstijden.

Indien je in een andere gemeente wilt stemmen moet je een kiezerspas aanvragen. We raden aan om op deze website te kijken als je tussen 9 april en 23 mei verhuist/verhuisd bent. Ben je student? Check dan van tevoren of je nog bij je ouders ingeschreven staat en je daar dus je stempas ontvangt.

Ik kan zelf niet stemmen op 23 mei, hoe kan ik iemand machtigen?

Er zijn verschillende opties.

  • Je kunt als kiezer de achterkant van de stempas invullen, die de kiezer en de gemachtigde vervolgens beiden moeten tekenen. Jullie moeten in dit geval in dezelfde gemeente wonen.
  • Indien jij en de persoon die je machtigt in verschillende gemeentes wonen, kun je een verzoekschrift sturen naar de burgemeester van de gemeente waar jij ingeschreven staat. Dit verzoekschrift moet uiterlijk 5 dagen voor de verkiezingen door de burgemeester ontvangen zijn.

Ik sta niet ingeschreven in een Nederlandse gemeente maar ik heb wel de Nederlandse nationaliteit.

Je kon je tot en met 11 april registreren. Als je je hebt ingeschreven krijg je een briefstembewijs en retourenveloppen toegestuurd per post, en het stembiljet per e-mail.

Hoe kun je stemmen als niet-Nederlandse EU-burger?

Niet-Nederlandse EU-burgers die in Nederland wonen, kunnen hier stemmen voor het Europees Parlement. Deze kiezers konden zich vóór 9 april registreren door het Y32-registratieformulier in te vullen.

Wat moet ik op 23 mei meenemen naar het stemlokaal?

Je stempas en een ID-kaart, paspoort of rijbewijs.

Je ontvangt uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingen een stempas op je thuisadres. Uiterlijk 4 dagen voor de stemming krijg je de kandidatenlijst, adressen en openingstijden van stemlokalen en -bureaus.

Quincy van den Berg

Quincy van den Berg

Quincy van den Berg komt uit Amersfoort. Hij is actief geworden tijdens de campagne. Op de ALV van 30 september 2023 is hij benoemd als secretaris van het gewest.

Meer over Quincy van den Berg

Waar ben je naar op zoek?