Het afgelopen jaar was ik taalcoach bij Taal Doet Meer in de Utrechtse wijk Zuilen. Als vrijwilliger begeleidde ik iedere dinsdagochtend een groepje ‘nieuwe Nederlanders’ zoals dat heet, 8 vrouwen uit allerlei windstreken: van Spanje tot Thailand en van Marokko tot Myanmar. ‘Nieuw’ is trouwens een relatief begrip, de meesten wonen al jaren in Nederland, hebben hier kinderen gekregen en waren drukker geweest – begrijpelijkerwijs- met hun gezin dan met het leren van de Nederlandse taal. Ik vond het een voorrecht om deze pittige, enthousiaste dames te leren kennen en te proberen ze wegwijs te maken in het Nederlands.
Andersom leerde ik ook heel veel over hun cultuur en de moeilijkheden die je als buitenlander tegenkomt in Utrecht. Bijvoorbeeld hoe moeilijk de Nederlandse taal eigenlijk is als het niet je moedertaal is. Er zijn bijna geen regels voor ‘de’ en ‘het’ -woorden bijvoorbeeld, dat moet je dus allemaal uit je hoofd leren! En ook de uitspraak van het woord ‘huur’ leidde altijd tot veel gegiechel. Hun verhalen over hoe moeilijk het is om een geschikte woning te vinden of de angst om in de verkeerde bus te zitten en niemand te durven aanspreken voor de weg naar huis waren soms schrijnend en dan weer hilarisch. Ze geven nieuwe inspiratie om als Statenlid extra mijn best te doen voor deze inwoners voor wie het net iets ingewikkelder is om hun stem te laten horen.
Beheersing van de Nederlandse taal staat aan de basis van het volwaardig meedoen aan de samenleving. De PvdA fractie vindt het belangrijk dat laaggeletterdheid wordt tegengegaan en daar blijf ik als woordvoerder ‘sociale agenda’ dan ook telkens aandacht voor vragen. Maar om als taalcoach ook zelf een bijdrage te kunnen leveren in de praktijk, dat is pas écht leuk. Ook vrijwilliger worden bij Taal Doet Meer? Er zijn altijd vacatures! Kijk op de website voor de mogelijkheden: www.taaldoetmeer.nl