Door Julie d’ Hondt op 31 mei 2015

Buslijn 130 tussen Mijdrecht en Breukelen niet door naar Utrecht

De rechtstreekse buslijn tussen Mijdrecht en Utrecht is al een aantal jaren opgeheven, reizigers moeten nu overstappen in Breukelen of met de trein. Er is al jaren een actieve lobby vanuit de Gemeente de Ronde Venen om die buslijn weer terug te krijgen.

In het Programma van Eisen van de provincie voor de concessieverlening van het OV in de provincie is nu een regeltje opgenomen dat aanbieders niet deze buslijn in hun pakket op mogen nemen. Dit is omdat er met de NS afspraken zijn gemaakt dat er geen ‘ parallelliteit’ ontstaat, dus een buslijn die precies hetzelfde traject aflegt als de trein, want dan gaan beiden met elkaar concurreren en dat lijkt zonde van al dat overheidsgeld.

Maar: de NS heeft buiten de spits ook al de frequentie van de sprinters onlangs verminderd en de trein is duurder, al helemaal als je over moet stappen vanuit de bus want dan moet je 2 keer starttarief betalen.

De PvdA heeft daarom een motie van de SP ondersteund om dit ‘ verbod’ op deze buslijn uit het programma van eisen te halen. We vinden dat er ruimte moet blijven voor creatieve oplossingen, dat doe je niet door de voorwaarden helemaal dicht te timmeren. Mocht er op termijn een verandering in de situatie ontstaan, kun je daar altijd op inspelen. De PvdA vindt bovendien dat de provincie zich wel erg bang laat maken door de NS, een beetje scherper onderhandelen moet kunnen denken wij.

Julie d’ Hondt

Julie d’ Hondt

Ik ben Julie d’Hondt (1979), ik woon in de stad Utrecht, ben getrouwd met Michiel en moeder van Max (2016) en Floris (2018). Nadat ik in mijn jeugd een paar jaar in Maarssen heb gewoond, ben ik na mijn studie internationale betrekkingen in Groningen en vele omzwervingen in binnen- en buitenland in 2011 weer in

Meer over Julie d’ Hondt