8 maart 2019

Lezing ”Onrecht in de Rif: hoe nu verder?”

Wanneer en waar? zondag 10 maart 2019 vanaf 19.00 uur in het Zimihc Theater Zuilen

Met Kati Piri, Eduard Nazarsky, Gerbert van der Aa en Miriyam Aouragh. De moderator van de avond: Mohamed Talhaoui, kandidaat-statenlid PS Utrecht. Met een muzikale afsluiting van Jamal Hamid. 

Sinds oktober 2016 protesteert de Hirak-beweging voor werkgelegenheid, zorg, educatie en minder corruptie in de Rif-regio. Vanaf mei 2017 worden de demonstranten één voor één gearresteerd. Meer dan duizend mensen verdwijnen in de gevangenissen.  De internationale kritiek op Marokko en haar mensenrechtenschendingen zwellen aan. 

In dit programma belichten we de Riffijnse opstand van meerdere kanten. We zullen het hebben over hoe de Hirak tot stand is gekomen. Natuurlijk blijft de rol van Europa ook niet onderbelicht. De Europese Unie geeft ieder jaar veel geld voor ontwikkeling aan Marokko. Maar is dat goed te verantwoorden, gezien de massale arrestaties en grove mensenrechtenschendingen?

Met Kati Piri bespreken we de lastige positie van de Europese Unie in het conflict in de Rif. In april reisde zij samen met Lilianne Ploumen naar Marokko. Zij schreef een brief aan de Koning van Marokko. Met Eduard Nazarsky van Amnesty International bespreken we zijn oproep aan Marokko om de mensenrechten te respecteren en de gevangenen direct vrij te laten. Gerbert van der Aa, Afrika-verslaggever voor Elsevier, zal ingaan op zijn ervaringen met Marokko en de repressie in de Rif. Miriyam Aouragh, is een antropologe, verbonden aan de Westminster University en de UVA, gespecialiseerd in sociale media en internet activisme. Zij zal ingaan op de rol van internet en activisme in de Hirak. Ook zal ze de belangrijke rol van vrouwen belichten in de beweging.

Een groter wordende groep Nederlandse Riffijnen beginnen af te zien van een vakantie in Marokko. Een boycot op dure producten, die geïnitieerd is door de Riffijnen, wordt massaal gesteund in Marokko zelf. Hoe moet het verder met de Rif? Hoe kunnen wij vanuit Nederland onze internationale solidariteit tonen? Wat moet en kan de (lokale) politiek hierin betekenen?

De avond wordt begeleid door Riffijnse muziek van Jamal Hamid, bekende Utrechtse zanger van het Riffijnse lied. Mohamed Talhaoui, kandidaat statenlid voor de PvdA in de provincie Utrecht, zal deze avond modereren. 

Programma

19:00 – 19:30 Inloop met koffie/ thee

19:30 – 19:40 Opening: Mohamed Talhaoui, kandidaat PvdA PS Utrecht

19:40 – 19:45 Hirak, introductie-fragment

19:45 – 20:00 Gerbert van der Aa, Afrika-verslaggever Elsevier

20:00 – 20:15 Eduard Nazarsky, directeur Amnesty International

20:15 – 20.30 Q&A

20.30 – 20.50 Pauze

20.50 – 21.05 Miriyam Aouragh, antropologe Westminster University

21.05 – 21.20 Kati Piri, Europarlementariër PvdA

21.20 – 21.25 Q&A

21.25 – 22.00 Muzikale afsluiting met Jamal Hamid

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door PvdA afdeling Provinciale Staten Utrecht i.s.m. Rifproject.org