Verbreken vriendschapsband Guandong

16 november 2022

De provincie Utrecht is geen allemansvriend. We hebben slechts één vriend, een verre vriend. Over die vriendschap is de laatste jaren veel discussie geweest en de PvdA heeft daarin duidelijk van zich laten horen. Wij vinden het niet acceptabel om een vriendschapsband te zijn met een provincie van een land dat de mensenrechten niet respecteert en genocide pleegt tegen een deel van de eigen bevolking. We kunnen er kort over zijn, de vriendschapsband met Guandong moet stoppen.

 

Voor de Chinese overheid is vriendschap een belangrijk diplomatiek instrument, dat strategisch wordt inzet en onderdeel is van de machtspolitiek. In Guandong wonen meer dan 100 miljoen mensen, voornamelijk inspirerende, aardige en hardwerkende mensen. Dit besluit is zeker geen persoonlijke afwijzing van die mensen, die wat ons betreft onze vrienden kunnen zijn. Maar voor een echte vriendschap tussen twee overheden moet het politieke systeem veranderen.

 

Willen we dan dat de Provincie Utrecht helemaal geen vriendschapsbanden meer aangaat? Wat ons betreft kunnen we die optie openhouden en steunen we het amendement van het CDA.

 

Tot slot: Wanneer je een ander de maat neemt is het goed om te kijken naar jezelf. Wij Nederlanders respecteren weliswaar de mensenrechten en situaties zoals met de Oeigoeren komen hier gelukkig niet voor. Maar hoeveel vluchtelingen verblijven in ons land onder onmenselijke omstandigheden? We hebben een koloniaal verleden waarvoor diepe schaamte past en de toeslagen affaire heeft het leven van duizenden Nederlanders ernstig beschadigd. Ik zeg dit niet om te vergelijken of te bagatelliseren wat er met de Oeigoeren gebeurt, maar nu we met toch over mensenrechten hebben…