Aan de slag! (Terugblik debat coalitieakkoord)

Door Hans Adriani op 7 september 2023

Het was al weer even geleden dat de nieuwe coalitie van PvdA, GroenLinks, VVD, CDA en D66 op 5 juli het coalitieakkoord ‘Aan de slag voor Utrecht’ presenteerde. Vanwege het zomerreces kon daar pas nu het debat met Provinciale Staten over worden gevoerd. Dat debat begon op woensdag 30 augustus, maar moest na schorsing op 6 september worden hervat. Je kunt dus stellen dat het akkoord in het 8 uur durende debat grondig is doorgesproken.

De PvdA is trots op het bereikte akkoord. Ik heb dat in het debat verwoord aan de hand van de thema’s Investeren, Verbinding en Balans.

Investeren
De nieuwe coalitie investeert grote bedragen in de grote thema’s die spelen: snel meer betaalbare woningen, bussen betaalbaar voor iedereen en naar meer plekken in de provincie, versnelling van de aanpak van fietsknelpunten, aanleg van de nieuwe Merwedelijn, doorstroming en verkeersveiligheid op de provinciale wegen, isolatie van woningen, grip  op het elektriciteitsnet, herstel van de natuur. Zomaar wat thema’s waar veel extra geld voor beschikbaar komt. Maar ook: meer geld voor de sociale agenda, voor omvorming van boerenbedrijven met toekomstperspectief voor de boer, voor kunst en cultuur in de klas, leefbare dorpen en betere kansen op het MBO. Zo wordt de provincie weer een overheid van en voor mensen, die zorgt dat iedereen mee kan doen op weg naar een duurzame toekomst.

Verbinding
Het akkoord staat ook in het teken van verbinding. Verbinding tussen stad en platteland; fysiek, via betere buslijnen, doorfietsroutes en overstappunten, maar ook mentaal, in het besef dat stad en platteland elkaar nodig hebben. De provincie wordt meer en meer de verbindende schakel tussen het Rijk en gemeenten. We zetten een stap vooruit in de verbinding met inwoners, bijvoorbeeld door initiatieven van bewoners te ondersteunen en makkelijker te maken. En met het akkoord op hoofdlijnen hebben we ook de weg bereid voor een betere verbinding tussen het college en Provinciale Staten; veel ligt immers nog niet vast, en dus geeft dat de gelegenheid voor alle fracties om over de uitwerking mee te praten.

Balans
Het is ook een akkoord in balans. Balans tussen ondersteunen van partners om doelen te halen, en tegelijkertijd ook te staan voor wat we willen bereiken en in het uiterste geval daar ook dwingend in op te treden. We gaan gemeenten maximaal helpen om de goede mix te vinden tussen zon- en windenergie, en bouwen extra tijd in zodat gemeenten, met behulp van alle nieuwe informatie en samen met energiecoöperaties , tot concrete projecten kunnen komen. Maar die moeten er dan ook wel komen. Hetzelfde geldt voor de stikstofaanpak in het agrarisch gebied: we zetten alles op alles om via gebiedsprocessen samen met boeren en natuurorganisatie tot een nieuwe toekomst voor de gebieden te komen. Maar als de uitkomst van zo’n gebiedsproces door een enkeling niet gedragen wordt, dan kan onteigening een laatste redmiddel zijn.

Ook financieel is het een akkoord in balans: we laten geen geld op de plank liggen en doen grote investeringen, maar zorgen ook dat de provincie financieel gezond blijft.

Kortom: een akkoord met grote ambities om echt wat te betekenen voor mensen, nu en in toekomstige generaties. En een mooie ploeg gedeputeerden, waarin zowel ervaring als een frisse wind zit, en waarin onze eigen Rob een vaste waarde blijft. Zij gaan nu aan de slag met de uitwerking en uitvoering van al die mooie plannen. En onze fractie zal iedere keer toetsen of bij die uitwerking ook echt iedereen meek kan blijven doen. Aan de slag dus!

Hans Adriani

Hans Adriani

Na bijna 20 jaar lokale politiek in Nieuwegein, als fractievolger, fractievoorzitter en de laatste 10 jaar als wethouder, heb ik in 2023 de overstap gemaakt naar de provincie. En niet zonder reden: bij alle problemen om te zorgen voor genoeg betaalbare woningen, gezonde natuur, goed openbaar vervoer, duurzame energie en perspectief voor het boerenbedrijf speelt

Meer over Hans Adriani