Jong geleerd is oud gedaan

Door Rik Dekker op 22 mei 2023

De Statenzaal van de provincie Utrecht wordt niet alleen gebruikt voor vergaderingen van de Provinciale Staten maar ook soms om gasten te ontvangen. Zo waren er op 10 mei twee groepen studenten van MBO Utrecht op bezoek voor het Provinciespel dat ProDemos organiseert voor jongeren om kennis te maken met de provincie. Ik mocht als commissielid aan het eind aanschuiven om met ze in gesprek te gaan.

Toen ik binnenkwam waren de studenten vol passie en heel scherp met elkaar in debat, over zorgpleinen, OV-lijnen, natuur en woningbouw. Het doel van het Provinciespel is dat leerlingen samen besluiten nemen over de inrichting van de provincie. Tijdens het spel wordt duidelijk dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving. Het is de bedoeling dat het spel interesse aanwakkert voor democratische besluitvorming en een beeld geeft van de onderwerpen die aan bod komen in het provinciale bestuur. Aan de gepassioneerde discussie te zien lukte dat zeker.

Na het debat kreeg ik als commissielid vragen over mijn werk voor en in de Provinciale Staten. Een vragenvuur dat alle kanten op ging. Waarom ben je lid van de PvdA? Hoe is het in Lopik, daar is toch niks? Zijn daar wel bijbaantjes voor studenten? Waarom is er discussie over de windmolens? Hoe gaat het in de provincie nu verder met stikstof? Wat als je het niet eens ben met een standpunt van de partij?

Tal van vragen en echt niet allemaal even makkelijk te beantwoorden. Fijn dat de studenten zo nieuwsgierig waren en hun vragen zo scherp stelden. En dat vonden ze zelf ook, want aan het einde kreeg ik de vraag of ik verwacht had dat ze zulke moeilijke vragen zouden stellen. Mijn antwoord was: “Waarom zou ik dat niet verwachten? Ik heb jullie enthousiast bezig gezien met het Provinciespel, en daarnaast zijn ook jullie natuurlijk inwoners van de provincie die er iets van vinden! Dat is juist hartstikke mooi en ik hoop dat altijd bij al onze inwoners te zien.”

Rik Dekker

Rik Dekker

Met 9 jaar ervaring als raadslid ben ik geen nieuweling in de politiek. De provinciale organisatie is wel helemaal nieuw. Het commissielidmaatschap is voor mij dus een mooie kans om deze organisatie te leren kennen. Als commissielid ga ik de komende tijd eerst als all-rounder aan de slag. Ik ondersteun de fractie daar waar het

Meer over Rik Dekker