PFAS in de provincie Utrecht

Door Wilma de Boer-Leijsma op 28 februari 2024

Iedereen kent de verontrustende berichten over de stijgende hoeveelheid van de giftige stof PFAS in ons water, de bodem en de lucht. Hoewel in Utrecht geen PFAS lozende bedrijven zijn, is ook onze provincie verontreinigd. Reden voor de PvdA-fractie om hierover moties in te dienen en vragen te blijven stellen.

PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen. Ze kunnen een effect hebben op het immuunsysteem, op het cholesterol in het bloed, effecten op de lever geven en nier- en testiskanker veroorzaken.

We krijgen deze stoffen binnen door voedsel te eten als vis, graan– en melkproducten, vlees, en eieren, maar ook drinkwater. Uit recent onderzoek van het RIVM blijkt dat we in Nederland te veel van deze stoffen binnen krijgen.

PFAS zit bijvoorbeeld in de antiaanbaklaag van pannen en verpakkingsmateriaal voor voedsel, maar het zit vaak ook in gewasbeschermingsmiddelen, zoals pesticiden. Dat is nog steeds toegestaan. De maatregel om dit te verbieden op Europees niveau heeft geen meerderheid gekregen helaas.

Een aantal provincies, waaronder Utrecht, trekt samen op in de lobby om dit middel als nog verboden te krijgen. De PvdA en een aantal andere fracties vinden echter dat we zelf meer maatregelen in onze provincie kunnen nemen. Het verbieden van het gebruik van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen kan namelijk ook op provinciaal of zelfs gemeentelijk niveau.

De PvdA blijft zich inzetten om zo min mogelijk gif in ons milieu te krijgen!

(afbeelding afkomstig uit Rapportage freatisch grondwaterkwaliteit)

Wilma de Boer-Leijsma

Wilma de Boer-Leijsma

Een bijdrage leveren aan een fijne samenleving! Dat is mijn drijfveer, in welke rol dan ook. Tussen 2010 en 2019 heb ik dat gedaan als fractievoorzitter voor de PvdA in Eemnes. Zo hebben wij er voor gezorgd dat er een Noodfonds kwam en is er op initiatief van de PvdA een budgetcoach gekomen. In 2019

Meer over Wilma de Boer-Leijsma