Verlaag de financiële drempel voor compensatie bij minima

Door Hans Adriani op 17 november 2023

Op woensdag 9 november besprak de Provinciale Staten van Utrecht de regeling nadeelcompensatie. Deze regeling zorgt ervoor dat mensen die schade leiden door werkzaamheden van de provincie, een aanvraag kunnen doen om die schade vergoed te krijgen. Zoals bijvoorbeeld door werkzaamheden aan de weg of bij planschade. Om kansloze aanvragen te voorkomen wil de provincie €250,- in rekening brengen bij burgers die een beroep op deze regeling willen doen. Volgens de PvdA fractie zorgt dit ervoor dat inwoners met weinig geld moeilijker hun recht kunnen halen. Daarom hebben wij een voorstel ingediend om dit bedrag te verlagen naar €25,- voor mensen met een laag inkomen. 

De mogelijkheid om je recht te halen mag nooit afhankelijk zijn van je financiële middelen. In het toeslagenschandaal hebben we gezien wat er gebeurt als de overheid bestuurt vanuit wantrouwen en mensen niet de kans geeft om zich goed te kunnen verweren tegen overheidsbesluiten.

Wij willen de verlaging laten gelden voor iedereen die tot 130% van het sociale minimum te besteden heeft. Juist voor huishoudens met een laag inkomen kan het ondervonden nadeel door overheidshandelen een grote impact hebben. Door het heffingsbedrag te verlagen voor mensen met een huishoudinkomen tot 130% van het sociaal minimum, wordt de toegankelijkheid van de regeling voor iedereen gewaarborgd.

Hans Adriani

Hans Adriani

Na bijna 20 jaar lokale politiek in Nieuwegein, als fractievolger, fractievoorzitter en de laatste 10 jaar als wethouder, heb ik in 2023 de overstap gemaakt naar de provincie. En niet zonder reden: bij alle problemen om te zorgen voor genoeg betaalbare woningen, gezonde natuur, goed openbaar vervoer, duurzame energie en perspectief voor het boerenbedrijf speelt

Meer over Hans Adriani