Zorgen om kinderen in noodopvang

Door Hans Adriani op 8 september 2023

Wij maken ons steeds meer zorgen over de toename en het lange verblijf van vluchtelingen in de noodopvang, in het bijzonder als het gaat om kinderen. Daarom stellen wij vragen aan het Het College van Gedeputeerde Staten over dit onderwerp.

Aantal kinderen in noodopvang stijgt: veiligheid en ontwikkeling in gevaar”, kopte nos.nl op 6 september 2023. Deze noodoproep doet kinderrechtenorganisatie Unicef op basis van de nieuwste cijfers van COA, Nidos en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Tussen juni en augustus steeg het aantal kinderen in de noodopvang met 20% tot 3.969 in Nederland, waarvan 1.844 alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

Het zal geen verrassing zijn dat wij dit een zeer ongewenste situatie vinden. Daarom willen wij niet alleen van het college weten wat op dit moment de situatie is in de Utrechtse opvang maar vooral ook wat er gedaan kan worden om dit probleem aan te pakken.

De kinderen hebben amper perspectief, weinig tot niks te doen, geen privacy en beperkt tot geen toegang tot onderwijs, aldus het artikel. Bovendien worden ze in de noodopvang vaak niet begeleid en wonen en slapen ze alleen in vieze units met slecht onderhouden sanitair, wat tot gezondheidsproblemen kan leiden.

Wat de uitdagingen ook zijn op het gebied van immigratie en opvang, kinderen mogen hiervan nooit het slachtoffer worden. Het college heeft nu een aantal weken om antwoord te geven op de vragen. Wij hopen dat ze, gezien de aard van de vragen, haast zullen maken.

Hans Adriani

Hans Adriani

Na bijna 20 jaar lokale politiek in Nieuwegein, als fractievolger, fractievoorzitter en de laatste 10 jaar als wethouder, heb ik in 2023 de overstap gemaakt naar de provincie. En niet zonder reden: bij alle problemen om te zorgen voor genoeg betaalbare woningen, gezonde natuur, goed openbaar vervoer, duurzame energie en perspectief voor het boerenbedrijf speelt

Meer over Hans Adriani